Психологічний погляд на інтернет-залежність до 31-річчя всесвітньої павутини

Сьогодні, 17 травня 2022 року, інтернет святкує своє 31-річчя! Саме цього дня, в 1991 році, було покладено початок існуванню Інтернету в тому вигляді, яким ми його всі чудово знаємо. Хоча ще до цієї дати вже існували електронна пошта, розсилки новин і ще пару функцій Інтернету, проте саме створення та стандартизація сторінок Всесвітньої павутини (World Wide Web або просто www) означила собою початок нової ери людської історії.

«Батько» Інтернету – Тім Бернерс-Лі, з допомогою Роберта Кайо, винайшов спеціальний редактор сторінок, а також створив перший веб-браузер, який саме завантажує та опрацьовує веб-сайти, веб-сторінки і безліч інших «вебів».

Дуже складно перерахувати, що привніс в наше життя цей винахід. Це нескінченна кількість корисної інформації – від методу психоаналізу пана Фройда до порад як гарно одягнутися на день народження вашого друга.

Сучасні психологи, як і всі науковці різних царин, насамперед, завдячують своєму професійному розвитку Інтернету та його вічному джерелу знань. Хоча він не цілком впливає на здібності та знання людини, але кількість нової та потрібної наукової інформації, отриманої із Всесвітньої павутини, ніколи не буде точно підрахована.

Але, не дивлячись на велику кількість переваг від користування інтернетом є й значний мінус – інтернет-залежність.

Інтернет-залежність – психічний розлад, нав’язливе бажання вийти в Інтернет і хвороблива нездатність вчасно відключитися від нього. Це явище може спричинити стан, у якому людина фокусуватиметься на віртуальному, а не реальному світі.

Існують такі різновиди інтернет-залежності:

  • інформаційна перезагрузка – постійний перехід між сторінками, часто без жодної мети;
  • пристрасть до віртуальних знайомств – хворобливе захоплення листуванням та сайтами знайомств, значне переважання останніх над живим спілкуванням;
  • ігрова залежність;
  • нав’язливе бажання заробити в мережі – участь у онлайнових фінансових операціях. Це можуть бути гра на гроші, інтернет-магазини, аукціони, Форекс тощо;
  • кібергсексуальна захопленість – постійне користування порносайтами;
  • постійне коментування записів у соцмережах.

Симптоми інтернет-залежності:

  • час, який ви проводите у мережі. Це перше, що повинно привернути увагу. Якщо ви проводите в інтернеті понад 5 годин (не рахуючи виконання робочих завдань), то потрібно починати бити на сполох.
  • перевага віртуального життя над реальним. Залежні від інтернету люди відмовляються зустрічатися з друзями, не мають інтересів поза комп’ютером чи телефоном, відмовляються від кар’єри та втрачають цікавість до соціального життя.
  • агресивність. Люди з інтернет-залежністю дуже дратівливі: вони агресивно ставляться до тих, хто намагається відволікти їх від гаджета та часто вступають у конфлікти з оточуючими людьми.
  • байдужість. Інтернет залежні часто забувають піклуватися про себе, їм байдуже на власний зовнішній вигляд та здоров’я. Тому вони можуть навіть не дотримуватися елементарних правил особистої гігієни.

Рекомендації:

  • розвантажувальні дні. Відкладіть телефон, не вмикайте комп’ютер, вимкніть повідомлення на смарт-годиннику. Здається, що це дуже складно і ви не зможете провести так цілий день. Тому починайте з декількох годин.
  • насичене дозвілля. Намагайтеся зробити своє дозвілля насиченим.
  • замініть віртуальне реальним. Вийдіть за двері будинку та зрозумійте, що реальне життя набагато цікавіше.
  • позбувайтеся поганих звичок. 

Інтернет міцно увійшов у повсякденне життя сучасної людини. З його допомогою завжди можна відшукати потрібну інформацію, зробити будь-відео дзвінок, сплатити різні послуги. Завдяки Інтернету з’явилися практично безмежні можливості у всіх сферах життя. Закликаємо вас використовувати їх з користю і відсутністю шкоди для власного здоров’я.

 

Світлана Бєлякова, кандидат психологічних наук, доцент

Недавні записи

Категорії