«Егоїстична поведінка насправді не приносить людині щастя»: у Всесвітній день обізнаності про его розповідаємо як з ним боротися

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти > «Егоїстична поведінка насправді не приносить людині щастя»: у Всесвітній день обізнаності про его розповідаємо як з ним боротися

Щорічно 11 травня відзначають Всесвітній день обізнаності про его. Его – це скорочене слово від терміну «егоїзм». Основна мета цього дня – допомогти тим, хто страждає від егоїзму, навчити їх бути скромнішими по відношенню до навколишнього світу.

У день, присвячений его, кандидат психологічних наук, доцентка кафедри менеджменту освіти, практичної психології та інклюзивної освіти Наталія Бочаріна вирішила розповісти, що таке егоїзм і як з ним боротися.

Здавалося б, егоїзм – це жити задля себе коханого, робити все що заманеться, не думати про інших. Що може бути кращим? Проте фахівці у галузі психічного здоров’я стверджують, що егоїстична поведінка насправді не приносить людині щастя, а якщо вона дає їй задоволення, то лише короткотермінове.

Егоїзм – це поведінка людини, яка спрямована на отримання власної користі і вигоди. У більшості ситуацій егоїст вибере ту модель поведінки, ті вчинки і дії, які в підсумку принесуть користь саме йому. Можна стверджувати, що егоїзм властивий будь-якій людині, але у кожного він проявляється в різній мірі. Деякі з нас настільки проявляють споживацьке ставлення до інших, що їх поведінка і життєві принципи виходять за рамки звичних норм, тому їх називають егоїстами. Потрібно спонукати егоїста більше думати про інших, про потреби знайомих та незнайомих людей, а також практикувати допомогу навколишнім.

Також егоїзм може призвести до важких наслідків. Егоїсти здатні до жорстоких дій, неадекватної поведінки та до проблематичних відносин з людьми в соціумі. Зазвичай розум такої особистості мислить нездорово. Він сконцентрований на самому собі, що нерідко призводить до конфліктів. До егоїзму відносять такі прояви, як стреси, відчуття переваги над іншою людиною, комплекс неповноцінності, упередження чи дискримінація людей за їхню національну, культурну чи гендерну приналежність, сексизм, відсутність емпатії. Найбільш жорсткий прояв егоїзму з боку сусідньої держави, яка прийшла з війною на нашу землю, ми з вами зараз переживаємо.

Егоїзм став об’єктом досліджень в різних галузях знань. Уже в XIX столітті егоїзм стали прирівнювати до індивідуалізму та протиставляти до згуртованості та альтруїзму. Деякі дослідники дійшли до висновку, що розумне себелюбство передається кожній людині генетично. Вони вважають, що егоїзм притаманний кожній людині, він формувався протягом тривалого процесу природного відбору та є наслідком тривалої боротьби за виживання. Також вчені стверджують, що серед різних людиноподібних видів вижив саме той, де найбільше виявлялися вчинки взаємодопомоги та взаємопідтримки.

Багато знаменитих та багатих людей займаються благодійністю. Деякі з них роблять це з власної волі, адже щиро хочуть допомогти іншим людям, але так роблять не всі. Благодійність теж може бути егоїстична, якщо вона спеціально афішується і служить лише інструментом для поліпшення репутації. По суті, деякі люди, навіть дійсно допомагаючи іншим, буквально купують повагу до себе.

Зауважимо, що практично кожен з нас є в тій чи іншій мірі егоїстом, але саме ця сама ступінь вкрай важлива. Чи готові ви піти на підлість, ігнорування інтересів оточуючих або навіть навмисне заподіяння шкоди іншим людям заради отримання власної вигоди? Не варто плутати егоїзм з егоцентризмом. У другому випадку мова йде про людей, які вважають свою думку єдино вірною. Не можна також не згадати сьогодні про альтруїста, який є протилежністю егоїсту. Це людина, яка здійснює вчинки на благо інших людей, жертвуючи часом, своїми власними інтересами.

Отже, що можна зробити у Всесвітній день обізнаності про его?

  1. Дайте обіцянку, що будете добрим до оточуючих, будете всіх поважати та належним чином ставитися до кожної людини.
  2. Не думайте, що ви маєте перевагу над іншими. Не соромтесь прийняти допомогу від когось задля успіху.
  3. Любіть і поважайте всіх навколо. Не будьте егоїстичними та егоцентричними.
  4. Забудьте про всі свої образи щодо інших.
  5. Зробіть добрий вчинок для знайомих, що потребують допомоги.
  6. Зателефонуйте до своїх рідних та поцікавтеся про їхнє самопочуття, стан справ тощо.
  7. Приготуйте щось смачне для членів родини.
  8. Зробіть подарунок для коханої людини.
  9. У жодному разі не сваріться та не дратуйтеся.
  10. Станьте кращими, ніж ви були вчора. Відпустіть своє его і станьте безкорисливими.

Справжня причина страждань людини лежить у недостатній обізнаності про її «его» та про те, як воно контролює нашу свідомість. Саме тому дуже важливо, щоб кожен з нас приєднався до відзначення цього дня, аби віднайти его у собі, а також допомогти впоратися з проблемами, викликаними егоїзмом, своїм друзям, близьким та знайомим.

 

Прес-центр кафедри менеджменту освіти, практичної психології та інклюзивної освіти

Недавні записи

Категорії