Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри музичного мистецтва і методики навчання > «Дякуємо за можливість відчути себе творцями прекрасного»: викладачка Ольга Стрілець провела ряд майстер-класів на Львівщині

Унікальне мистецтво малярства на склі набуває нового подиху у наш час. Багато знаних професійних художників і народних майстрів створюють прекрасні витвори у цій техніці. Зокрема, кандидат педагогічних наук, доцент, членкиня спілки дизайнерів України та Національної спілки краєзнавців України Ольга Стрілець, яка нині перебуває на Львівщині, провела ряд майстер-класів з техніки «малярство на склі».

Гості, які нині вимушено перебувають на цих землях, із задоволенням відвідують мистецькі зустрічі. Мисткиня розповіла про Юрія Змієборця – образ перемоги Добра над Злом, що є надзвичайно хвилюючим сьогодні. Саме цей образ створювали відвідувачі майстер-класів.

Довідка. Народне малярство на склі – вид народного живопису, що побутував у гірських та низинних районах заходу України з кінця XVIIІ століття. Живописна техніка малювання на склі має давні традиції як у професійному, так і в народному мистецтві, сягаючи корінням часів Візантії та Риму. У XVIII столітті в Баварії, Австрії, Чехії та Словаччині поширилася мода прикрашати інтер’єри міщанських жител мальованими на склі композиціями, переважно на світську тематику і, між іншим, у Словаччині цей жанр побутує й досі, зокрема популярною є тема Яношика, народного героя, як на Україні – Олекси Довбуша. У середині другої половини ІХХ соліття на Покутті й Гуцульщині, а у першій третині ХХ століття  на Буковині розвинулася народна ікона у техніці «малярство на склі». У народних хатніх іконах на склі малювали Святих з Біблійного письма: Ісуса Христа, Марію Богородицю, святого Миколая, апостолів Петра і Павла. В іконографії народного малювання на склі провідне місце відводилось жіночим персонажам, а саме: Марія з дитям Ісусом, Параскевії-Пятниці, Варварі, Катерині, надзвичайно популярними були також образи Миколи та Юрія-Змієборця.

У ході майстер-класів для початку скло знежирювали мильним розчином. Коли підготовчі операції були завершені, усі приступили безпосередньо до живопису на склі. Спочатку під скло підклали ескізний рисунок і прикріпили, щоб він не змістився. Маркером чи тушшю обвели усі основні контури рисунку, а коли контури висохли, нанесли фарбу. Пані Ольга акцентувала увагу на тому, що фарбу слід наносити почергово (спочатку заливають усі ділянки, що мають золотий колір, далі – зелений, блакитний і т. д.), поступово заповнюючи малюнок від світлих до темних тонів. В останню чергу замальовують тло композиції. Мисткиня зауважила, що мазки з фарбою накладають густо, щоб на просвіт, усе скло було перекрите. Якщо для роботи вибираємо гуаш, то бажано додати до неї невелику кількість клею ПВА, для кращого зчеплення фарби зі склом.

Надалі, аби краще захистити роботу від тріщин чи подряпин, зі зворотнього боку підкладають чисте прозоре скло за розміром роботи і склеюють між собою скотчем чи паперовою стрічкою. Витвір буде споглядатись з лицьової сторони, з якої можна оздобити роботу золотим чи срібним контуром. Нанесений контур додасть композиції вишуканості і певної завершеності.

Поміж тим, усі присутні з великим захопленням виконували (вперше) свій мистецький витвір. Як співається в козацькому марші: «Гей, нумо, хлопці, до зброї. Нам поможе святий Юрій…».

Своїми відгуками про проведення майстер-класів учасники поділилися у соцмережах. Зокрема Yustyna Sophia Zhukovska пише:

«Ми продовжуємо творити! 1 та 2 травня під керівництвом майстрині Ольга Стрілець малювали візерунки по склу.

Як ми вже згадували, пані Оля – відома етнодизайнерка, родом із Яричева, приїхала до нас з міста Переяслава. Нещодавно в нашій школі мисткиня провела серію майстер-класів із писанкарства.

Учора та сьогодні учасники майстер-класу малюнку по склу творили різні образи, зокрема Юрія Змієборця, який вшановується в християнстві як покровитель воїнів.

Цікаво: п. Оля пояснила учасникам, що крик «ура» з’явився від того, що воїни закликали святого Юра.

І ми закликаємо святого допомогти здобути перемогу.

Як співається в козацькому марші «Гей ,нумо, хлопці ,до зброї»:

Нам поможе святий Юр,

Ще й Пречиста Мати

Лихо звоювати!

 Цей допис можна підкріпити в оригіналі – лінк там де «Ольга Стрілець»

 Дякуємо Ользі Стрілець за можливість відчути себе творцями прекрасного, а також ВОКТМС Новояричівської селищної ради за організацію заходу і всім учасникам (дітям ВПО) за те, що долучилися до цього неймовірного процесу».

Пресцентр кафедри

Недавні записи

Категорії