Як стабілізуватися та жити під час війни: 15 дієвих порад від психологів

Наостанок цього тижня поговоримо про прості речі, які допоможуть вберегти психіку в умовах складної психотравмуючої ситуації. Зараз не час сумувати за втраченим житлом, грошима чи роботою. Важливо закривати базові потреби й навчитися жити «всередині» ситуації.

Тож, як навчитися «жити у війні»? Відповідь на це актуальне запитання дали кандидат психологічних наук, доцент кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти Марина Хараджи та кандидат психологічних наук, старший викладач кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти Альона Іващенко.

  1. Завжди, за будь-яких умов, зберігайте спокій. Тільки «холодний розум» і спокій допомагають приймати вірні рішення (і ніяк інакше).
  2. Дихайте глибоко, контролюйте своє дихання, усвідомлюйте його. Одна з базових технік дихання в критичних ситуаціях: вдихайте через ніс протягом 4 секунд, затримайте дихання на 7 секунд, і видихайте через рот протягом 8 секунд.
  3. Займайтеся фізичними навантаженнями.
  4. Повертайте себе в «тут і тепер». Подивіться навколо себе і назвіть, що ви бачите, можете доторкнутись до цих предметів. «Заземліться» – відчуйте опору під ногами та спиною. Ущипніть себе настільки відчутно, аби дати собі «повернутися в тіло».
  5. Гумор – це наше все, наші народні ліки від депресії та стресу. Жартуйте завжди і за будь-яких обставин.
  6. Займайтеся рутиною. Коли ми не можемо нічого проконтролювати, треба виконати дії, над якими можна встановити хоч якийсь контроль. Тобто те, за що ви можете взятися і що даватиме швидкий результат, – прибирайте, готуйте страви, навчайтесь тощо.
  7. Пам’ятайте, що перепади настрою – це норма. Ви можете плакати, агресувати або бути в стані «ступору». Ці настрої можуть змінюватися, відступати і наступати знову. Під час війни це нормальна реакція на ненормальну ситуацію.
  8. Частіше телефонуйте рідним, обіймайте їх, кажіть приємнощі.
  9. Обмежте перегляд новин. Переглядайте виключно офіційні джерела інформації.
  10. Якщо побачили чи почули, щось тривожне, то дихайте. Дихайте глибоко. Видих має бути довшим ніж вдих.
  11. Знаходьте час для себе і своїх улюблених справ.
  12. Слідкуйте за тим, аби базові потреби були задоволені – пийте воду, їжте, знаходьтесь в теплі.
  13. Тримайте зібраною тривожну валізку, гаджети – зарядженими, випишіть номера телефонів рідних на папірець. Усе це допоможе Вам почуватись більш впевнено та знизить рівень тривожності.
  14. Напишіть список справ, якими займетесь після перемоги України!
  15. Не соромтесь балувати себе, адже наше з вами завдання – вийти з цього жахіття психічно і фізично здоровими, аби будувати успішну й оновлену державу разом!

Бережіть себе!

Пресцентр кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти

Недавні записи

Категорії