«З Григорієм Сковородою крокуємо у майбутнє» в «Артеку»: сковородинівці організували конкурс ілюстрацій до творів Савича

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини кафедри музичного мистецтва і методики навчання > «З Григорієм Сковородою крокуємо у майбутнє» в «Артеку»: сковородинівці організували конкурс ілюстрацій до творів Савича

 «Мандрівна академія», «людина-університет» своєї епохи – усе це про Григорія Сковороду. За життя він не видав жодної книги. Натомість читачі його шукали самі, масово читали та цитували, переписували рукописи та пропагували їх. Про нього у  творах згадував сам Тарас Шевченко: «Кругом листочки обведу та й списую Сковороду». У рамках Всеукраїнських Сковородинівських читань на базі Міжнародного дитячого центру «Артек» (керівник Оксана Смірнова) магістранти кафедри мистецьких дисциплін зі спеціальності «Образотворче мистецтво» факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Анастасія Маркевич та Євген Бовсуновський провели конкурс ілюстрації до творів Григорія Сковороди «З Григорієм Сковородою крокуємо у майбутнє». Серед інших до участі долучилися дітки з інвалідністю.

Повідомляється, що діти з різних регіонів України протягом двох днів мали можливість представити свої художні навички, вивчаючи і знайомлячись з  творчістю Савича. Діти слухали уривки творів та проявляли свою фантазію у ілюструванні до них. Як відомо, він писав свої твори різновидами староукраїнської літературної мови: художні та філософські твори слов’янською (слов’яноукраїнською), поезії та байки. У своїх філософських діалогах Григорій Сковорода говорить, що найперше людина має «пізнати себе», зрозуміти, що для неї є її «сродним», усвідомити, що вона є частиною чогось вищого і всеосяжного, і жити, роблячи добрі справи. Через пізнання самої себе, за Сковородою, людина може пізнати сутність усього сущого.

«Саме це й означає бути щасливим, пізнати себе, тобто свою природу, взятися за свою долю й бути зі сродною собі частиною всеосяжного промислу» – кажуть нам праці любомудра.

У перший з днів до роботи долучилося 15 дітей, але призові місця отримали лише троє: тринадцятирічний Михайло Кравчук з Закарпаття, дванадцятирічний Руслан Толок з Луганщини та одинадцятирічний Михайло Хало з Харківщини. У другий день участь прийняло  12 осіб, серед яких переможцями стали: Світлана Мацюх (15 років, Волинь) та Єлизавета Шуміловська (14 років, Хмельниччина).

Простота Сковороди схожа на гладінь моря, глибину якого зможе уявити лиш той, хто захоче найглибше пірнути, пишуть дослідники.

Пресцентр кафедри мистецьких дисциплін

 

Недавні записи

Категорії