Знайомство, майстер-класи та вечірня прогулянка містом: перший день проєкту «Університетська мобільніcть: Mobile Art EDU CAMP»

Факультет мистецтва, менеджменту, педагогіки і психології > > Новини факультету > Знайомство, майстер-класи та вечірня прогулянка містом: перший день проєкту «Університетська мобільніcть: Mobile Art EDU CAMP»

Громадська організація «Придунайський центр громадських ініціатив» у партнерстві з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі, Ізмаїльським державним гуманітарним університетом, громадською організацією «Ресурсний центр сталого розвитку» (м. Переяслав) повідомляють про початок проєкту «Університетська мобільніcть: Mobile Art EDU CAMP». Відтак, 19 липня 2021 року відбувся перший день імплементації проєкту.

Проєкт ставить за мету обмін досвідом між представниками викладацької спільноти міст Ізмаїла та Переяслава заради створення можливостей для теоретичної і практичної підготовки студентської молоді у галузі мистецтв та впровадження в освітній процес нового культурного та професійного досвіду, ознайомлення з мультинаціональною культурною спадщиною Центральних та Південних регіонів України.

Для цього на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету та Університету Григорія Сковороди в Переяславі наразі проводиться мобільний мистецький табір для студентів та викладачів університетів-партнерів за 2 напрямами – живопис та академічний спів. Проєктом передбачено проведення низки дзеркальних короткострокових тижневих колективних стажувань за вказаними напрямами для груп студентів на чолі з їх викладачами у містах Ізмаїл та Переяслав із здійсненням освітніх та мистецьких турів музеями, картинними галереями та іншими закладами культури міст, майстер-класів та пленерів задля обміну професійним та творчим досвідом, проведенням концертів та виставок для демонстрації творчого потенціалу.

У понеділок о 10:00 було проведено зустріч-знайомство з викладачами та студентами спеціальності «Образотворче мистецтво», під час якої учасники більш предметно обговорили програму проєкту, узгодили організаційні питання та пропозиції, які надійшли від учасників з Ізмаїлу. З вітальними словами виступили виконуючий обов’язки ректора університету Віталій Коцур, проректор з наукової та інноваційної діяльності Василь Дудар та проректорка з міжнародних зв’язків та проєктної діяльності Оксана Ковтун. Поза тим, до зустрічі долучився професорсько-викладацький склад факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва на чолі з деканом, кандидатом педагогічних наук, професором Наталією Ігнатенко.

Після цього гостям було проведено екскурс мистецькими здобутками студентів, презентовано творчі аудиторії університету. Зокрема, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Ольга Стрілець ознайомила учасників заходу з стародавніми художніми видами декоративного мистецтва в аудиторії етнодизайну. У свою чергу, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Тетяна Носаченко запросила гостей до аудиторії сучасних художніх технік, де представлено твори, оздоблені сучасним розписом Point to point, виконані в техніці пастозного живопису, багатошарової витинанки, паперопластики, монопитії. Старший викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Інна Рубан розкрила художні особливості вишивального мистецтва київського регіону в творчій лабораторії, що знаходиться в  аудиторії №425, відкрила світ традиційних та сучасних технік вишивки. Старший викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання, Член національної спілки художників України Роман Мотузок розповів ізмаїльцям про основні принципи та особливості організації виставкової діяльності, провів екскурсію в мистецькій художній галереї, де експонуються студентські твори з графіки та живопису, у яких відтворено світовідчуття та ціннісні орієнтації сучасної молоді, їх життєва позиція.

Наступним етапом співпраці було проведення майстер-класу з малярства на склі, у ході якого кандидат педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Ольга Стрілець і студенти ІІ курсу спеціальності «Середня освіта (Образотворче мистецтво)» Роман Мацьовка, Антоніна Грицай та Аполлінарія Веклюк розкрили художні засоби стародавньої народної техніки, допомогли створити етнічні композиції на основі рослинних мотивів. Декоративні картини вийшли яскравими, колоритними та позитивними.

Художники трохи відпочили, а тоді вирушили на вечірню прогулянку, під час якої створили ряд ескізів, начерків та етюдів стародавнього міста. Гості були захоплені та вражені переяславською архітектурою.

Прес-служба факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва

Категорії